Samenvatting bij: Je bekeren is opstaan en naar Vader gaan

Thema: Je bekeren is opstaan en naar je Vader gaan
Tekst: Zondag 33 H.C.
Tekstgedeelte(n): Lucas 15: 11-32
Door: Ds. H. van Veen (predikant gereformeerde kerk vrijgem. Neede)
Gehouden te: Neede op 4 juli 1999
Behoort bij preek: Zondag 33-2

 

Je bekeren is opstaan en naar Vader gaan

  1. waarom zou je eigenlijk?
  2. wat gebeurt er dan met je?
  3. hoe kom je ooit zover?

1. Waarom zou je eigenlijk?
- jongste zoon uit het verhaal. Leek hem spannend en leuk ver van huis op eigen benen te staan. Leek eerst geweldig: doen wat je zelf wilt, geld als water, vrienden bij de vleet, feest!
- eindigt in een puinhoop: letterlijk in de goot, bij de varkens en de drek.
- beeld niet alleen van openlijke zondaars in Israël of van mensen die leven vergooien; allemaal verloren / weggelopen zonen en dochters; zondeval en elke keer weer geneigd weg te dwalen; en: wat was die oudste zoon die met Vader onder één dak woonde, eigenlijk ver van huis - je kunt ook in de kerk geestelijk ver van huis geraakt zijn!
- maar waarom zou die jongen eigenlijk ervoor kiezen met hangende pootjes terug te gaan naar huis? Doe je toch niet als je een beetje zelfrespect hebt. Moet je erkennen dat je er een puinhoop van hebt gemaakt, dat je niet op eigen benen kunt staan, dat je er naast zat...
- dat is nou precies wat bekering is: op je schreden terugkeren, opstaan en naar Vader gaan omdat je het leren inzien dat je het zonder Vader niet redt, dat je niet alleen door het leven kunt en dat als je dat toch probeert, je eindigt bij de puinhopen - je loopt jezelf dood.
- bekering is niet dat je je bekeert tot de deugd, dat je van een crimineel een brave burger wordt; niet dat de wilde haren er vanzelf wel af gaan zoals veel ruige jongeren tien of twintig jaar later nette heren zijn geworden in driedelige pakken en met een dure auto...
- die jongen had ook wel kunnen denken: ik probeer te overleven, het zal wel weer beter gaan met de economie en dan zoek ik wel een uitzendbaantje om te beginnen en ik ga in de avonduren een cursus volgen en dan kom ik stapje bij beetje wel hogerop.

2. Wat gebeurt er dan met je?
- nee, die jongen wilde maar één ding: terug naar vader. En dat zelfs als hij genoegen moest nemen met het simpelste baantje; als hij maar weer bij vader was.
- dus is bekering ook maar niet een rationeel besluit: zo leven leidt tot niks, ik moet de bakens verzetten; gaat veel dieper en raakt diepste emoties. Bekering is dat je je hoofd buigt en gaat inzien en erkennen dat je helemaal op de verkeerde weg zat. Er staat dat de weggelopen zoon 'tot zichzelf komt' en dat was wel schrikken: eindelijk zag hij wie hij zelf was: een ontaarde zoon, een ondankbare hond - zelfs de knechten van zijn vader hadden het beter dan hij.
- waarom komt de jongen ertoe naar vader terug te gaan? Omdat liefde van vader trekt: nu ziet hij pas wat hij mist -wie hij boven alles mist- dat het leven niks waard is weg van vader.
- zie Zondag 5 van de Heidelbergse Catechismus: …weer in genade aangenomen worden…
- let erop dat echt schuldbesef pas doorbreekt als je liefde van Vader hebt geproefd: dat ik m'n vader dat heb aangedaan; vader heeft alle recht van de wereld me niet meer als zijn kind te willen hebben en me voorgoed te onterven.
- bekering ook nodig voor oppassende meelevende gedoopte kinderen van Vader? Kijk maar naar die oudste jongen: staat voor die mensen in Israël die zichzelf zagen als de rechtvaardigen die geen bekering nodig hadden -ze waren toch al binnen, harde werkers en gehoorzame zonen?
- maar geestelijk ver van huis; zagen hun vader als werkgever bij wie je verdienen moet en kunt; en keken neer op wie niet in hun keurige paadje liepen; geen gevoel voor Vaders liefde.

3. hoe kom je ooit zover?
- dagelijkse bekering; elke dag dwalen we weg, soms ver van huis. Maar een weg terug; mogen opstaan en naar Vader teruggaan. Elke dag mogen we terugkomen, hoe laat het ook is.
- waarom dan nog eigenwijs je eigen gang gaan en je eigen zin doen. Kom terug bij Vader! Nergens beter dan daar! Vader die zoveel van ons houdt dat hij eigen zoon ervoor over had
- staat je op te wachten met open armen. God wil niet dood van zondaar, maar dat hij zich bekeert.
- weer thuis komt, en leeft. Weer tot kind en erfgenaam aangenomen. Welkom thuis!

{jaar}1999; ?> {footer}